Χώροι Επίσκεψεις

 

    Χωρίς κραυγαλέα ομορφιά, χωρίς ιδιαίτερη συνοχή στον αστικό ιστό και χωρίς συγκλονιστική αρχιτεκτονική στα κτίρια και τους δημόσιους χώρους της αν εξαιρέσει κανείς την παλιά πόλη αλλά γεμάτη ιστορία, που αντικατοπτρίζεται σε άκρως ενδιαφέροντα μουσεία και ιστορικά αξιοθέατα, με υπέροχη κουζίνα, έντονη νυχτερινή ζωή και κυρίως εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους, η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι ένα ζωντανό μουσείο, που καταφέρνει να συγκινήσει ακόμη και όσους δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για κανένα μουσείο. 

    Ξεκινώντας από την κεντρική Πλατεία Ελευθερίας, στο νοτιοδυτικό άκρο των τειχών που έκτισαν το 1567-70 οι Ενετοί, στην προσπάθεια να αποκρούσουν την οθωμανική εισβολή στην πόλη, ο δρόμος από τον οποίο ξεκινούν όλες οι περιηγήσεις είναι ένας πανέμορφος πεζόδρομος, η οδός Λήδρας η οποία οφείλει το όνομά της στην ονομασία του νησιού κατά την αρχαιότητα. Γεμάτη ζωή κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας, η Λήδρας φιλοξενεί αμέτρητα καταστήματα, café, μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα που λειτουργούν ως πόλος έλξης ντόπιων και επισκεπτών. Ο πεζόδρομος καταλήγει στην Πράσινη Γραμμή η υπόλοιπη οδός Λήδρας είναι «κρυμμένη» πίσω από τα τείχη, στην τουρκοκυπριακή πλευρά της πόλης. Στο τέλος του δρόμου, το Μουσείο Παρατηρητήριο της Λήδρας δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν από τον τελευταίο του όροφο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια, ολόκληρο το βόρειο τμήμα της πόλης. Για μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, το πέρασμα των συνόρων πραγματοποιείται από το περίφημο ξενοδοχείο Ledra Palace, στη Λεωφόρο Μάρκου Δράκου, όπου σήμερα εδρεύουν οι δυνάμεις του ΟΗΕ. Διακόσια περίπου μέτρα από το πέρασμα του Ledra Palace, ο Προμαχώνας Roccas έχει γίνει γνωστός κυρίως ως το μοναδικό σημείο όπου η ζώνη ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδόν εξαφανίζεται και η ελληνική με την τουρκική πλευρά της πόλης απέχουν ελάχιστα. 

Η περιώνυμη Λαϊκή Γειτονιά, που θεωρείται το ομορφότερο τμήμα της Παλιά Πόλης, αποτελεί το αναστυλωμένο κομμάτι της και, βέβαια, αυτό που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες. Γεμάτο μικρά καταστήματα με σουβενίρ, γραφικά καφενεδάκια και εστιατόρια, πλακόστρωτο στο σύνολό του και με μια αύρα περασμένων εποχών, φαίνεται εκ πρώτης όψεως «τουριστικοποιημένο», θα σας μαγνητίσει, όμως, για περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε ειδικά αν καθίσετε για «ένα γρήγορο καφέ» και προκύψει κουβέντα με τους ντόπιους. 

   Στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, το κτίριο της αρχιεπισκοπής, περισσότερο γνωστό ως Παλάτι του Αρχιεπισκόπου, απομίμηση ενετικού κτιρίου, με το γιγάντιο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον προαύλιο χώρο, αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακάριος στεγάζει τρεις εκθεσιακούς χώρους, την Ευρωπαϊκή Αίθουσα Τέχνης, την Αίθουσα της Ελληνικής Επανάστασης και το Βυζαντινό Μουσείο Τέχνης. Πολύ κοντά βρίσκονται και η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 15ου αιώνα και φιλοξενεί εκθέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραδοσιακές φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης και λαογραφικούς πίνακες ζωγραφικής, και το Μουσείο Εθνικού Αγώνα, με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα ενάντια στους Βρετανούς (1955-59). 

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μουσείο της Κύπρου, στη συμβολή των λεωφόρων Μουσείου και Ομήρου, κοντά στην Πλατεία Λλόυντ Τζορτζ, στο οποίο εκτίθενται μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης και το γιγάντιο άγαλμα του αυτοκράτορα Σέπτιμου Σεβήρου που ανακαλύφθηκε στην Κυθρέα το 1928. 

  Οι τρεις πύλες –παραδοσιακές είσοδοι των τειχών– της παλιάς πόλης, Πύλη της Αμμοχώστου στα ανατολικά, Πύλη της Πάφου στα δυτικά και Πύλη της Κυρήνειας στα βόρεια παρουσιάζουν ενδιαφέρον όχι μόνο για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους ύφος αλλά και για την ιστορία τους. Η πλέον καλοδιατηρημένη, Πύλη της Αμμοχώστου, στη λεωφόρο Αθηνάς, χρησιμοποιείται σήμερα ως συναυλιακός και εκθεσιακός χώρος. Πολύ κοντά στην πύλη βρίσκεται η κτισμένη το 1450 εκκλησία της Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας, η παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία της πόλης, φημισμένη για τη συλλογή σπάνιων εικόνων που διαθέτει.